Skip to main content
| Hírek

Most zajlik az első Európai Lány Informatikai Diákolimpia, az EGOI 2021

Izguljunk együtt a 4 fős magyar csapatért!

Az EGOI 2021 (https://egoi.ch/en/) az első európai programozási verseny középiskolás lányok számára. A rendezvény fő célja, hogy támogassa a fiatal tudósokat és az európai országok közötti társadalmi és kulturális együttműködést.

Az EGOI-t idén első ízben rendezik meg Svájcban, egyelőre csak online részvétellel. Április 30-án tartották a válogatóversenyt, két 3-órás fordulóban, fordulónként 3 feladattal. Itt eldőlt, ki az a négy diáklány, aki Magyarországot képviseli.

Éles Júlia, Nagy Boglárka, Ottrok Veronika és Kelemen Anna tehát akiknek drukkolhatunk.

small

A verseny aranyfokozatú támogatója a Dynatrace, a Telvice és a Provice.

A magyar lánycsapat támogatásával elsősorban azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis építhetnek sikeres karriert a lányok és a nők a tech világban! Nem hiszünk a sztereotípiákban, ezért minden lányt arra biztatunk, hogy legyen bátorsága szakmát választani informatikai területen, vagy akár karrierváltásként bármikor gondolja merészen újra az előtte álló lehetőségeket.

Ez az új megközelítés annál inkább fontos, mert az Eurostat munkaerőpiaci adatai szerint 8,5%-kal Magyarországon mélyen az EU átlag (16,5%) alatt van az információs és kommunikációs technológiai szakmákban foglalkoztatott nők aránya.

A munkaerőpiaci visszajelzések alapján a nemek összetétele szempontjából kiegyensúlyozott, vegyes csapatokra magasabb szintű együttműködés, kohézió, illetve problémamegoldó-képesség jellemző, melynek köszönhetően növekszik az eredményesség, és a hatékonyság is. Jó hallani azt is, hogy a közép- és nagyvállalatok képviselői is pozitívan nyilatkoznak a frissen képzett női IT-sokról, akik új szempontokat és hozzáállást visznek magukkal a munkába.

Ezt gondolja a felnőtt világ a nők helyzetéről az informatikában. De mi a helyzet az új generációval? Hamarosan ezt is megtudhatjátok, mert természetesen megkérdezzük a magyar csapat tagjait, hogy ők mit gondolnak a női programozók jövőjéről és lehetőségeiről, illetve a verseny részleteiről is beszámolnak nekünk.

Keressétek az interjút az EGOI magyar csapatának tagjaival felületeinken!