Skip to main content
| Hírek

Log monitoring - egyszerűbben, hatékonyabban

 A Dynatrace segítségével már az elmúlt években is lehetőség volt a logok gyűjtésére és elemzésére, vagyis event-ek vagy riasztások létrehozására logrészletek (mintázatok) megadásával. Haladva a kor kihívásaival, a monolitikus rendszer logok mellett, a konténeres/microservice arhitektúrát képviselő alkalmazások logjainak a gyűjtése és elemzése is szükségessé vált, amelyre kitűnő megoldást biztosít a Dynatrace. 

Mitől más ez a log monitoring rendszer?

  • Kevés konfigurációval beállíthatók a log források akár host (pl. worker node) vagy process group szintjén (több worker node-on futó process-ek), így a továbbiakban a host-okon végzett „grepelés” helyett, egy jól szűrhető felületen akár több host-on futó processek logjait elemezhetjük egyszerre, és bennük egyszerűen kereshetünk kifejezésekkel mintázatokat.
  • Ezek eredménye dashboard-ra irányítható, vagy a szűrések eredményeként előállt logrészletek kiexportálhatók és továbbíthatók a fejlesztők részére, vagy csatolhatók egy ticketing rendszerben a hibajegyhez.
  • Nem kell még ideiglenes hozzáférést sem adni a fejlesztőnek a production rendszerhez (ami szembe menne a segregation of duty alapelvvel);
  • Nem kell a több host-on futó logokból az üzemeltetőnek logrészleteket „összeollózni” manuálisan, ami microservice-ek esetében szinte kivitelezhetetlen.  

A fentieket akár más rendszer is tudja biztosítani, de a legújabb Dynatrace log monitoring innovációjának köszönhetően az egyedülálló PurePath tracing technológiát is kiegészítette a releváns log információk automatikus csatolásával Java, PHP, .Net, Node.js, Go fejlesztések esetében (+ Apache és Nginx logoknál).

Mit jelent ez? Az alkalmazás logok automatikusan kiegészülnek a Dynatrace trace és span id attribútumokkal, és így könnyedén a tranzakció lefutásokhoz kapcsolhatók. Hatalmas könnyebbséget jelent, hogy az üzemeltetőnek vagy fejlesztőnek (DevOps/SRE mérnöknek) az egyedi tranzakciókhoz rendelkezésre álló trace információk mellett a releváns log részletek is megjelennek a PurePath felületen, így leegyszerűsítve a hibák és anomáliák keresését és javítását.

Itt találtok egy 30 perces összefoglalót az utóbbi innovációról, példákkal kiegészítve:

Integrating Logs and Distributed Traces for Advanced Diagnostics with Dynatrace - YouTube

Ha nálatok is fontos a monitorozott rendszerek teljes körű felügyelete és a rendszerproblémák gyors feltárása, akkor érdemes megismerkedni a Dynatrace megújított log monitoring funkciójával.

Nem rendelkezel még Dynatrace monitoringgal?

Próbáld ki még ma a Dynatrace free trial-t, a piacvezető Software Intelligence Platform-ot Application Performance Monitoring, infrastruktúra monitoring és AIOps megoldással.