Skip to main content
| Archívum

Automata iktató - Csak dobja be

24 órában fogadja a szabadalmi, védjegy és egyéb bejelentéseket a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Az SZTNH olyan, a Telvice Kft. által készített automata iktató készüléket, kioszkot állított fel a Garibaldi utcai épülete földszintjén, amelynek segítségével a hét minden napján, hétvégén is 24 órában képes fogadni a bejelentéseket, beadványokat.

A hivatalnak havonta átlagosan 4000 beadványt kell iktatnia. Ebbe beletartozik a postán feladott vagy faxon elküldött iratok sokasága is. A legtöbb ügyfél eddig azonban a személyes ügyintézés mellett döntött. Az ezzel járó feladatokat úgy látta el a hivatal, hogy a beadványok (szabadalmi, védjegy bejelentések, ezek változásai, módosítások, K+F minősítési kérelmek stb.) személyes intézésére kiírt ügyfélfogadási időt, napi néhány órára korlátozta, hiszen a munkaidő másik felében szükség volt az adatok hitelesítésére, iktatására. Ez a helyzet az ügyfelek részéről olykor a kelleténél több türelmet igényelt és kellemetlen sorban állást jelentett. Az automata terminál nemcsak azt az időt rövidíti le, 15 – 20 percről néhány perces ügyintézésre, amely egy-egy dokumentum leadásához szükséges, hanem azt is lehetővé teszi, hogy akár munkaidő után, akár éjszaka, a nap 24 órájában bármikor beérkezhessen például egy szabadalmi bejelentés.

iktatoAz automata érkeztető terminálon keresztül benyújtott iratokat a hivatal az adott nap, óra, percétől tekinti beérkezettnek. A terminál valójában azon az elven működik, mint egy bank éjszakai pénzbefizető automatája. Az átlátható, érintő képernyős felületen bevitt adatokkal megtörténik a feladó azonosítása. A zárt borítékban leadott küldemények befogadásáról a terminál két bizonylatot, úgynevezett „érkeztető cédulát” ad. Az egyik, a terminál oldalán levő nyíláson bedobandó borítékra kerül, a másikat pedig meg kell őrizni. A két bizonylat együtt hitelesíti a beadványt.

A hivatal Akadémia utcai épületében felállított másik terminál, az ott található Ügyfélszolgálati Osztály nyitvatartási ideje alatt áll az ügyfelek rendelkezésére. Az automata terminálok online kapcsolatban állnak a hivatal iktató rendszerével, amely így egyértelműen biztosítja, a beadott dokumentumok hitelességét és az adatok titkosságát. Egyetlen dokumentum sem veszhet el vagy kerülhet illetéktelen kezekbe. A terminálokhoz olyan alap szoftver jár, amely bármely felhasználó által használt iktatási rendszerhez illeszthető. Jelen esetben az SZTNH iktató és dokumentumkezelő rendszerével áll online kapcsolatban. De alkalmazható bármely, ügyfél és szolgáltató közötti kapcsolatban, ahol lényeges a hitelesítés.

Természetesen nyitvatartási időben is mind az SZTNH ügyfélszolgálatán, mind az eddig is a személyes beadások helyszínéül szolgáló „Iktatóban” lehetőség van továbbra is a szabadalmi, védjegy és egyéb beadványok benyújtására.

Sajtóvisszhang: